Motivația inginerilor de instalații

de Cătălin Petrișor, Manager Operațional
Februarie 2023

Ingineria instalațiilor este un domeniu complex, care oferă aspiranților în domeniul ingineriei posibilitatea de a contribui la crearea unui mediu mai sigur și mai confortabil pentru oameni.

Oferă oportunități variate, cu posibilitatea de a lucra în diverse sectoare, cum ar fi construcții, energie, transport ,utilități și altele. De asemenea, inginerii de instalații pot chiar să se nișeze și să își specializeze abilitățile în domenii precum proiectarea, consultanța, managementul proiectelor sau cercetare. 

Inginerii din Pipe Design

Proiectarea instalațiilor electrice și mecanice sunt specializările pe care inginerii din Pipe Design au ales să se nișeze și să își ofere aportul în domeniul construcțiilor, cu focus pe clădiri de tip office, rezidențiale, logistice și nu numai.

O motivație importantă pentru aspiranții la o astfel de poziție poate fi posibilitatea de a lucra cu tehnologii noi și de a contribui la dezvoltarea acestora. Ingineria instalațiilor, fie ea electrică sau mecanică, se adaptează rapid schimbărilor tehnologice și oferă posibilitatea de a lucra cu mijloace precum inteligența artificială, internet of things (IoT) sau sisteme de energie regenerabilă.

„Mereu mi-am dorit ca activitatea mea profesională să aibă un ecou vizibil de care să fiu mândru. Personal, mă motivează atunci când mă plimb prin oraș și revăd clădiri la care mi-am adus aportul prin activitatea de inginer. Proiectând instalații contribui la construcții durabile despre care voi fi mândru peste ani.”

Alexandru SavuleteInginer proiectant

În plus, acest domeniu oferă oportunități de colaborare cu alte industrii și profesii, cum ar fi arhitecți, constructori, ingineri structuriști, designeri etc. Acest aspect oferă șansa de a lucra în echipe interdisciplinare și de a dezvolta abilități de comunicare și colaborare, din ce în ce mai importante în domeniul profesional, dar și personal. Se consideră faptul că acest tip de abilități sociale joacă un rol fundamental in adaptabilitatea într-un nou colectiv și începerea de activități noi.

„Inițial, nu am fost sigur că acesta este domeniul în care îmi doresc o carieră, studiile mele fiind în hidroenergetică. Un stagiu de practică m-a adus în biroul Pipe Design, iar aici am descoperit universul vast și complex al instalațiilor care m-a atras în a aprofunda domeniul. Mi-a părut captivant faptul că este un domeniu atât de colaborativ, că pot aprofunda informații și din domenii conexe, dar cel mai important, că are o aplicabilitate reala în mediul înconjurător.”

Silviu TudosaInginer proiectant

O motivație suplimentară pentru un tânăr aspirant este faptul că are șansa să contribuie activ și să aibă un impact pozitiv asupra societății și a mediului. Inginerii de instalații pot contribui la crearea de soluții durabile și eficiente din punct de vedere energetic, care pot ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la conservarea resurselor naturale.

Concluzionând,  ingineria de proiectare a instalațiilor oferă studenților oportunități de carieră variate, posibilitatea de a lucra cu tehnologii care inovează, colaborare cu alte industrii, profesii și șansa de a aduce un aport pozitiv mediului care ne înconjoară.