Asemănările dintre o clădire și un corp uman

de Cătălin Petrișor, Manager Operațional
Octombrie 2022

Lumea în care trăim este într-o continuă agitație, asemănătoare unei mișcări browniane. Suntem asaltați în fiecare zi de o multitudine de informații, noi tehnologii apar, vechi obiceiuri dispar și pare din ce în ce mai dificil să ținem pasul.

Sunt printre noi însă, oameni care pentru a-și desfășura activitatea nu doar că trebuie sa fie în pas cu tot ce apare nou, dar trebuie și să se folosească de acestea în activitatea de zi cu zi: inginerii. Aceștia de cele mai multe ori au si rol de contribuitori activi la noile tehnologii și produse apărute.

Pentru a putea face față tuturor provocărilor din activitatea zilnică, inginerii trebuie să aibă gândire critică, dar și creativă, să fie curioși, capabili și gata să infrunte o lume într-o continuă schimbare.

Perspectiva macro

Dacă observăm macro activitatea unui inginer de instalații, putem sumariza activitatea lui în câteva puncte principale:

  1. Îmbunătățește calitatea vieții celor din jur

Proiectează soluțiile optime de natură mecanică și electrică de care ne folosim cu toții zilnic: de exemplu sistemul de aer condiționat, sistemul de încălzire, rețeaua electrică din locuință ș.a.m.d.

  1. Inovează

Situațiile speciale, dificile, cer soluții customizate și optimizate, iar de multe ori, proiectarea acestora naște inovație.

  1. Protejează oamenii și mediul înconjurător

Devenind ingineri de instalații, demonstrează că au în vedere interesele mai largi ale societății, inclusiv protejarea vieții, a sănătății, propietății, a bunăstării publice și a mediului. De exemplu, alegerea unui sistem de climatizare în locuință poate să fie mai mult sau mai puțin poluant, să consume mai puțină electricitate și să aibă costuri optimizate.

Ionuț Enache, managerul departamentului de proiectare a rețelelor electrice din Pipe Design, întrebat „Cu ce se ocupă inginerii de instalații?” ne spune:

 

„Dezvoltatorul imobiliar își dorește să construiască o clădire și apelează la un arhitect pentru a o proiecta. Odată proiectată, clădirea este ca un corp uman fără funcții vitale funcționale. Noi venim și dăm viață acestei clădiri proiectându-i plămânii (CTA-ul), sistemul nervos central (rețeaua electrică), sistemul venos (rețeaua de agent termic) și altele. Comparând modul de funcționare a unei clădiri, cu modul de funcționare a unui corp uman, putem observa multe aseamănări. Totul trebuie să fie in sinergie, pentru a funcționa optim, atât la cladiri cât și in corpul nostru”

Perspectiva micro

Activitatea ingineriei de instalații se poate împărți în două categorii, în funcție de profilul inginerului:

  1. Inginer executant: poziționare fizică pe șantier, asistă și execută instalarea de instalații mecanice sau electrice.
  2. Inginer proiectant: acesta este profilul de inginer din Pipe Design, stă la birou, calculează si reprezintă grafic cele calculate pe planurile arhitecturale. În atribuțiile lui intră și participarea la ședințele de coordonare de pe șantier, însă față de inginerul executant, el are un rol de suport și consultanță.

In acest articol, atenția noastră se indreaptă catre inginerul proiectant și cum îi arată activitatea.

Înainte de a începe proiectarea instalațiilor propiu-zisă, inginerul trebuie să scrie un memoriu. În acesta se menționează direcțiile de proiectare și detaliile necesare înțelegerii celor ce urmează sa fie proiectate. De exemplu: „În camera x se va prevedea o priză in partea dreaptă a ușii de acces”. Natural, în timpul proiectului se vor mai adăuga detalii în memoriu, mai ales daca apar modificări pe planuri.

Inginerul proiectant este contractat de către arhitect, deci este într-o continuă colaborare cu acesta și celelalte părți implicate, cum ar fi: inginerul structurist, compania de execuție, dezvoltatorul imobiliar, compania care gestionează proiectul și așa mai departe.

Comunicarea este esențială în domeniul construcțiilor, atât cu partenerii, clienții cât și cu echipa ta intrucât încrederea se câstigă în discuțiile față-în-față. În special când ești manager de departament, trebuie să ai un focus special în această direcție.” – ne spune tot Ionuț.

Un pas foarte important în proiectare îl joacă precoordonarea verbală pentru coliziuni. Aceasta se demarează împreună cu echipa de ingineri mecanici și electrici, aceștia identifică niște zone tehnice și discută pe unde să proiecteze elementele mecanice și elementele electrice.

Ce motivează și bucură un inginer de instalații?

„Cel mai mult îmi place să dau viață proiectelor, să le fac să funcționeze! La început, am o temă, niște elemente, iar eu trebuie să găsesc soluția ideală ca acestea să funcționeze împreună: este ca un puzzle. Mă entuziasmez când observ că lucrurile funcționează bine împreună, că au sinergie. De altfel, în activitatea mea îmi iau energia și inspirația de cele mai multe ori din discuțiile cu cei implicați”

Ionut Enache

Activitatea unui inginer de instalații este diversă și motivantă deoarece se desfășoară pe mai multe planuri: în birou proiectând, ședințe, discuții, dar și în șantierul propiu-zis, participând la ședinîe de coordonare, luare de decizii și oferire de consultanță.