Instrumentele ingineriei de instalații

de Cătălin Petrișor, Manager Operațional
Octombrie 2022

Când vorbim de dezvoltarea unui oraș, sunt un cumul de factori care contribuie la evoluția acestuia: factori economici, sociali, geografici iar un sector care aduce un aport continuu major este sectorul construcțiilor. 

Pentru orice tip de construcție, fie aceasta civilă, industrială sau agricolă, există un „trinom” fără de care un proiect nu poate derula:

  1. Arhitectul: proiectează o construcție nouă sau face modificări și reamenăjari unei clădiri deja existente. El trebuie să-și folosească cunoștințele specializate în construcții și abilitățile de desen pentru a concepe unele funcșionale, sigure, durabile și estetice.
  2. Inginerul structurist: Inginerul structurist realizează documentația tehnică, proiectul tehnic, detalii de execuție și caietele de sarcini ale unei construcții, în vederea obținerii autorizației de construire și a execuției acesteia. Stabilește sarcinile de încărcare a structurilor, efectuează calcule statice și dinamice, concepe structura de rezistență.
  3. Inginerul de instalații: se împarte în două categorii distincte și esențiale
  4. Inginerul de instalații mecanice: proiectează sistemul HVAC, de sanitare, de stingere a incendiilor, de gaz, de instalaţii tehnologice și reţele exterioare de apă şi canalizare.
  5. Inginerul de instalații electrice: proiectează rețeaua electrică în funcție de cerințele lucrării și alege cele mai bune soluții de funcționare și eficientizare a acesteia.

    În articolul de astăzi, atenția ne este indreptată către inginerul de instalații mecanice și electrice, mai concret, care sunt instrumentele pe care acesta le folosește în proiectare. 

Hardware

Din punct de vedere hardware, proiectarea necesită un cumul serios de resurse, asemănător cu nivelul utilizat de jocurile video. Motivul principal sunt nivelul de informații detaliate pe care le are un plan arhitectural pe care inginerii proiectează rețelele si randarile 3D generate de softurile de proiectare. Despre acestea vom explica mai pe larg ulterior în articol. 

Alegerea cea mai potrivită pentru rularea acestor softuri este un PC cu unitate centrală care să aibă specificații cât mai performante: placa video dedicată, minim 8 GB memorie RAM, iar pentru stocare un SSD astfel încât citirea datelor sa fie cât mai rapidă. 

Pentru vizualizare, minim două monitoare sunt esențiale, întrucât eficientizeaza procesul de lucru. Un monitor este dedicat vizualizării planurilor în format 2D, iar un monitor are funcția de a oferi o imagine isometrică 3D a proiectării. În vizualizarea de tip top-down a planului 2D sunt detalii mai dificil de înțeles, din acest motiv exista constant verificarea si cu imaginea isometrică.

plan top down randare 3d
(Stânga: randare 3D isometrică; Dreapta: planul top-down)

De asemenea, setup-ul hardware trebuie completat de o tastatură și un mouse cât mai ergonomice.

Software principal

Un sistem hardware performant își arată adevărata putere de procesare atunci când un software complex este rulat. 

În cazul instalatiilor, un soft utilizat de inginerii din Pipe Design este Autocad. Acesta esta un soft cheie în mai multe arii din arhitectură, proiectare, inginerie și nu numai. Dacă ne raportăm specific la inginerii de instalații, Autocad, în varianta de bază, nu oferă toate instrumentele necesare proiectării, din acest motiv preponderent se utilzeaza și o extensie numită Magicad.  

 

MagiCAD este soluția CAD care se adresează proiectanților de instalații termice, electrice, sanitare, de incendii, ventilare și condiționare a aerului. Software-ul este dezvoltat în stransă colaborare cu proiectanți, producători, contractori și alți specialiști.

Aceasta oferă o serie de beneficii inginerilor proiectanți:

  • Acces la o bibliotecă de peste 1.000.000 modele de produse cu dimensiuni si date tehnice de la cei mai importanți producători.
  • Funcții integrate pentru calcule, dimensionare și ajustare.
  • Funcții inteligente de proiectare care rezolvă rapid și ușor obstacole curente.
  • Oferă un estimat de materiale pe baza căruia se poate face și o estimare financiară a anvergurii proiectului.

MagiCAD integrează și partajează la nivel central modelul proiectului pentru toate etapele unei construcții. Toate părțile implicate au acces la model și sunt informați asupra modificărilor curente. Astfel se asigură coordonarea eficientă a proiectului.

Alte instrumente software

Unele companii producătoare de materiale utilizate în cadrul instalațiilor, își dezvoltă software-urile proprii pentru a veni în ajutorul proiectanților. De obicei, aceste programe, oferă o detaliere suplimentară a specificațiilor tehnice a produselor lor. Inginerii proiectanți de instalații se folosesc de aceste informații în cadrul proiectării. Ar fi de menționat totuși că inginerii de instalații nu se raportează la anumite branduri în proiectare, ci le folosesc sub formă de modele de referință astfel încât să extraga datele tehnice necesare continuării proiectării.

Pentru vizualizarea proiectelor, inginerii folosesc Adobe PDF și Trimble. De asemenea, suita Microsoft de programe are un rol în activitatea zilnică.

Cum eficientizăm proiectarea?

În cadrul companiei noastre, Pipe Design, suntem în plin proces de migrare din sofware-ul folosit la momentul curent, Autocad cu extensia Magicad, către Revit cu extensia Magicad. Motivul pentru care am luat această decizie constă în multitudinea de posibilități și eficientizări pe care software-ul Revit ni le poate oferi, dar și pentru a ne alinia pe o platformă comună cu majoritatea arhitecților colaboratori.

Bogdan Popescu, inginer de instalații mecanice de peste 15 ani ne spune:

Chiar dacă pentru moment este o necunoscută, schimbarea software-ului folosit ne bucură. Proiectarea e mai ușoară atunci când folosești tehnologii care îți eficientizează și automatizează munca. Mă bucur de faptul că în Revit vom putea folosi materiale reale, de producator, nu doar materiale model, simbolice, generale.

Bogdan Popescu

Sectorul construcțiilor este unul extrem de colaborativ, întrucat pentru ridicarea unei clădiri este nevoie de o sincronizare ideală care se realizează prin continuă conlucrare și cooperație.

Toate uneltele folosite în ziua de azi de inginerii specializați în instalații sunt menite să optimizeze calitatea finală a proiectului predat, prin exactitatea absolută a măsurătorilor, dar și prin îmbunătățirea timpului necesar finalizării unui proiect. Digitalizarea joacă un rol esential în munca unui inginer de instalații întrucât noi tehnologii și automatizări apar de la an la an, deci ținutul pasului cu noutățile domeniului face de asemenea parte din activitatea inginerului.